Videnskabshistorisk Selskab


Christopher Jacob Ries,
Institut for Kultur og Identitet, RUC:

Rundvisning i udstillingen Kort, myter, og fortællinger: Kortlægningen af de nordligste egne
 

Med et kort i hånden kan man selv gå på opdagelse og gennem mødet med flyvende fugle, en frygtindgydende isbjørn, en ulv og andre udstoppede arktiske dyr få en smagsprøve på, hvad der mødte de første opdagelsesrejsende på Nordpolen.

Kort har til alle tider været brugt til både alvor og leg. Udover at løse den rent praktiske opgave med at vise vej har kort altid været omgivet af myter og fortællinger, og de har fra de tidligste tider vist os de arktiske egne i en blanding af fakta og fiktion.

Hvalfangere og handels- og videnskabsmænd, og danske og europæiske opdagelsesrejsende satte livet på spil for at være de første til at nå ukendte egne og kortlægge områderne. De første kort byggede ofte på opdigtede rejser og fri fantasi om bebyggelser, der strakte sig helt til Nordpolen, om underjordiske vandløb, der løb gennem hele Grønland og om nordboerne, der blev opfattet som mytiske væsner.

Udstillingen finder sted i bibliotekets publikumsområder, og har fri entré. Den består af fem hovedemner, som blandt andet omhandler pionérekspeditionerne og den tidligste kortlægning af Grønland.

Med en blanding af unikke kort, luftfotografier, tekst, og genstande, fortæller udstillingen i punktnedslag om den sidste kyststrækning, der blev tegnet, om de første flyvemaskiner på Grønland, om en af geologiens pionerer, om forsøget på at finde guld og grønne skove og om meget meget mere.

Tirsdag, den 22. september, 2009, kl. 17.00


Startside
Info om selskabet
Vedtægter
Medlemskab
Bestyrelsen
Arrangementsliste
Historie
In English