Videnskabshistorisk Selskab


Toke Knudsen
professor Toke Lindegaard Knudsen,

State University of New York at Oneonta:

Kosmologi i Indien: videnskabelige og religiøse modeller
 

I den klassiske periode i indisk astronomi, som begyndte i det 5. århundrede e.kr., anvendtes en kosmologisk model, hvori jordkloden er i centrum af universet; planeterne, solen, månen og stjernerne kredser om jorden; og epicykler bruges til matematisk at beskrive himmellegemernes bevægelser. Udover denne kosmologiske model fandtes der i religiøse tekster en anden og anderledes kosmologisk model, hvori f.eks. solen er tættere på jorden end månen. Disse to kosmologiske modeller er uforenelige.
 
..De indiske astronomer i den klassiske tradition var nødt til at forholde sig til den religiøse kosmologiske model. Oprindeligt skete dette ved at overføre forenelige elementer fra den religiøse model til deres egen model, mens uforenelige elementer blev afvist. Dette ændrede sig omkring 1500 e.kr., da den lærde astronom Jñānarāja søgte at skabe en syntese mellem de to modeller.
 
Foredraget vil fokusere på samspillet mellem de to kosmologiske modeller og hvordan de indiske astronomer har forholdt sig til den religøse model gennem tiderne.

tirsdag, den 7. juni 2016, kl. 17.00

Startside
Info om selskabet
Vedtægter
Medlemskab
Bestyrelsen
Arrangementsliste
Historie
In English